Steven Van den Panhuyzen, WWF-scholen


Iris Speleers, Epos vzw – e-Twinning


Herty Van der Meirsch & Pieter Chalmet, Provincie Oost-Vlaanderen – Fabriek Energiek


Heleen Dorpmans, Djapo


Naomi Queeckers, Sustainable Stories vzw


Maak op een creatieve en interactieve manier kennis met vijf educatieve leermiddelen voor het BaO van verschillende organisaties

11u00 – 12u30 en 13u30 – 15u00

WWF-scholen: “Plastic escape: red de planet van de plastic puzzles (gratis escape game)”

Hulp gezocht! Kapitein Pelikaan heeft jullie hulp nodig om in 2100 een plasticramp te voorkomen. Reis terug naar 2024 met zijn geweldige tijdreiziger en beleef een avontuur vol actie, spanning en leerzame uitdagingen. Klasgenoten werken samen om plasticvervuiling te bestrijden en ontdekken de verwoestende impact op onze ecosystemen. Maar opgelet, de tijd dringt!

Deze gratis workshop toont niet alleen de ernst van plasticvervuiling, maar ook hoe je er iets aan kunt doen. Met logisch denken, teamwork en creativiteit ga je als een team de strijd aan in het interactieve en spannende escape game-formaat.

Epos vzw – eTwinning: ““Duurzame Samenwerking: eTwinning kids als Groene Wereldburgers”

eTwinning is dé online community om samen te werken tussen scholen in Europa. Via eTwinning kan je de SDG’s op een innovatieve, inclusieve en creatieve manier integreren in je lessen. Tijdens deze sessie tonen we leerkrachten basisonderwijs hoe ze met eTwinning aan de slag kunnen om duurzaamheid en actief burgerschap via internationale projecten in de klas te brengen.

Provincie Oost-Vlaanderen – Fabriek Energiek: “Klimaat, energie en een berg vol zon” (5e + 6e leerjaar lager onderwijs)

Bij Fabriek Energiek leer je over klimaat en energie via proefjes en metingen in de energietuin.
Ontdek hoe je energie opwekt uit zon, wind, biomassa, bodemwarmte, water.
We beklimmen de Zonneberg, één van de grootste zonneparken van de Benelux. Je krijgt er enkele opdrachten en geniet tussen de schapen en zonnepanelen van een uniek uitzicht. Je kijkt uit over het Gentse havengebied en de windmolens van het Meetjesland. We gaan dieper in op de geschiedenis van de site.

Djapo: “Trip Trap: naar meer duurzaamheid in de kleuterklas.” 

Kun je met kleuters rond duurzaamheid werken? Absoluut! Tijdens deze vorming inspireren we (student-)leerkrachten met werkvormen, ideeën en concreet lesmateriaal.

Wist je dat duurzaamheid perfect aansluit bij veel thema’s waarrond kleuterleerkrachten dagelijks werken? Van verkeer, familie en de wondere onderwaterwereld: in deze vorming leer je om deze thema’s met een duurzame bril te bekijken. Je wordt daarbij geholpen door Gloob en Teo, twee beste vrienden die graag zorg dragen voor elkaar en de wereld rondom hen.

Sustainable Stories vzw: “Een stralende toekomst begint bij jouw kind” (1ste graad LO)

Ontdek hoe met de gratis doeboeken en lespakketten van Sustainable Stories vzw kan zorgen voor een ondernemende mindset bij jonge kinderen, om het later nog beter te kunnen doen!

Sustainable Stories maakt rond elke SDG een gratis doeboek en lesmateriaal die op een leuke manier bijleren over wereldthema’s zoals energie, gelijkheid, schoon water, én meteen actie leren ondernemen. Dat start bij Sustainable Stories vzw al vanaf 5 jaar.

Volg mee en kom te weten hoe jij impact kan maken in hun reis naar een duurzame mindset.

Onze andere workshops