Steven Vromman, Low Impact Man

steven@lowimpactman.be
0486 07 26 06
Info over het boek: lowimpactman.blog/boeklinks
En deze site (in ontwikkeling): www.toekomstdenken.be


Hoe jongeren voorbereiden op turbulente tijden?

11u00 – 12u30

door Low Impact Man

Jonge mensen groeien op in een tijd van snelle veranderingen. Naast heel wat positieve evoluties zijn er ontelbare uitdagingen. De impact van technologie en (fake) nieuws op het dagelijks leven, de gevolgen van de klimaatcrisis die snel zichtbaar worden en de geopolitieke conflicten die bijdragen aan angstgevoelens. Daarbij komt nog de groeiende ongelijkheid, het verlies aan vertrouwen in de overheid en het verlies aan biodiversiteit. En dit lijstje is niet eens volledig.

Deze onzekerheid maakt het niet makkelijk jonge mensen de juiste kennis en vaardigheden mee te geven. In deze workshop bekijken we enkele toekomstscenario’s en de specifieke risico’s die erbij horen. We staan stil bij de emotionele impact van de turbulente tijden waarin we leven, en bekijken hoe we kunnen omgaan met onzekerheid. Maar vooral gaan we in op het belang van wendbaarheid, veerkracht, verbeelding en samenwerking. In deze workshop exploreren we welke handvaten we jongeren kunnen aanbieden in turbulente tijden. Hoe versterken we het vertrouwen, vergroten we de zelfredzaamheid en vaardigheden om samen te werken.

We exploreren hoe er toch hoop kan gevonden worden die kan leiden tot actie en betrokkenheid. De aanpak en het materiaal dat gebruikt wordt kan ook toegepast worden in de klas.

Steven Vromman

Steven Vromman is vooral bekend geworden door zijn ‘Low Impact Man’ experiment dat in 2008 op de Vlaamse televisie is uitgezonden. Daarbij ging hij aan de slag om zijn eigen ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Ondertussen schreef Steven 6 boeken (waaronder een toekomstroman) en is hij een veelgevraagd spreker. Naast lezingen brengt hij ook voorstellingen voor het secundair onderwijs. Hij is actief betrokken bij ‘Actieve Hoop’ en ‘toekomstdenken.be’. Zijn nieuwste boek heeft als titel ‘Hoop, een kompas in turbulente tijden.’

Onze andere workshops