Werken aan SDGs op school – professionalisering Unescoscholen

door Vrijplaats, living lab Arteveldehogeschool

11u00 – 12u30

Sprekers

Geert Leemans is doctor in de sociologie. Hij heeft bijna 30 jaar ervaring in het Vlaams en internationaal onderwijsbeleid rond uiteenlopende beleidsthema’s, van scholenbouw tot duurzame ontwikkeling. Sinds 2019 is hij actief binnen Unesco Vlaanderen.

Eef Thoen is Master in de Beeldende kunsten, Vrije Kunsten, Schilderkunst en volgde een specifieke lerarenopleiding te Gent. Sinds 2018 is hij de trekker en oprichter van het lab VRIJPLAATS en medeoprichter van BLES (Buiten Leren En Spelen). Sinds september 2021 is hij binnen het expertisenetwerk Onderwijs promotor van de onderzoekslijn ‘Jonge makers van morgen’.

Thomas Remerie is doctor in de Biologische Wetenschappen en sinds 2009 werkzaam aan de Arteveldehogeschool in de Educatieve Bachelor kleuteronderwijs. Daarnaast is hij als onderzoeker binnen VRIJPLAATS betrokken in projecten rond duurzaamheidseducatie, outdoor learning en STEM. Sinds september 2023 is hij binnen het expertisenetwerk Onderwijs, programmaleider van het onderzoeksprogramma ‘Jonge makers van morgen’.

Valérie Lehouck is doctor in de Biologische Wetenschappen en sinds 2014 werkzaam in de Educatieve Bachelor kleuteronderwijs aan de Arteveldehogeschool. Daarnaast is zij medewerker bij VRIJPLAATS.

Omschrijving

Vrijplaats (Arteveldehogeschool) begeleidt dit schooljaar, in samenwerking met BeGlobal en ASPnet, 8 Unescoscholen die inzetten op een kwalitatief werken aan de SDGs. Het begeleidingstraject vertrekt vanuit een diepte-interview, waarna we samen de didactiek verkennen en op school aan de slag gaan (bv. door samen voor te bereiden)? Tijdens het traject is er ruimte voor uitwisseling tussen de deelnemende scholen. De praktijkvoorbeelden, inzichten en geleerde lessen worden daarna gedeeld binnen het netwerk van de Unescoscholen.

Tijdens de workshop belichten we onze aanpak met de scholen en delen we tools en inzichten om kwalitatief en doelgericht aan EDO en Wereldburgerschapseducatie te werken.

Er zal een thematische focus liggen op SDG 16 (vrede justitie en sterke publieke diensten) daar deze dit schooljaar centraal staat in de werking binnen de Unescoscholen. Je krijgt inzichten in de specifieke didactiek en pedagogie van EDO en WBE en gaan bovendien ook dieper in op noden en aanpakken op jullie school.

Onze andere workshops