Sarah De Raedt, Join For Water


Samen met je leerlingen, vanuit Design Thinking, je watervoetafdruk verkleinen

11u00 – 12u30

door Join For Water

In deze workshop nemen we je stap voor stap mee doorheen het proces van design thinking. Via de stappen gaan leerlingen op onderzoek naar hun watervoetafdruk op school én werken ze zelf, vanuit hun eigen ideeën, aan een actie om die watervoetafdruk te verkleinen.

We starten met een zoektocht op school. Deze neemt je leerlingen mee naar plaatsen waar een aantal ‘waterverslinders’ te vinden zijn, vb. de toiletten, de refter, de klas en de turnzaal. Bij elke halte:

  • leren je leerlingen in een brief meer over het watergebruik van een kind uit de Filipijnen, Benin of Ecuador.
  • vullen je leerlingen een deel van hun watervoetafdrukcalculator in.
  • voeren je leerlingen een onderzoekje uit naar hun eigen watergebruik en gaan de leerlingen a.d.h.v. een opdrachtje systeemdenken rond watergebruik.

Vervolgens duiken we dieper in het thema. Leerlingen onderzoeken waarom ze bepaalde keuzes maken en wat hun plaats in het systeem is.

Ze kiezen een uitdaging waar zij graag een eigen oplossing voor willen bedenken. Hierover gaan ze creatief en kritisch denken a.d.h.v. een aantal criteria. Zo komen ze tot een eigen actie op hun zelf geformuleerde uitdaging.

Al benieuwd naar jouw watervoetafdruk? Ga nu al even shoppen in onze Superette Wa(l)ter.

Sarah De Raedt

Sarah is trajectbegeleider duurzaam watergebruik voor scholen bij Join For Water. In ‘Project W – Wereldwijs met Water’ begeleidde ze reeds heel wat basis- en secundaire scholen bij het verduurzamen van hun (in)direct watergebruik op school vanuit EDO en de Whole School Approach. Zelf stond ze 9 jaar voor de klas in het basisonderwijs. Het belang van water raakte haar voor het eerst tijdens vrijwilligerswerk in scholen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.