Caroline Decombel, Enabel

caroline.decombel@enabel.be
T +32 471 06 34 43


Amandine Van der Aa, Enabel


Interculturele uitwisseling: lessen vanuit een dekoloniaal perspectief

11u00 – 12u30

door Enabel

Wil je een interculturele uitwisseling tussen leerkrachten opzetten? Of heb je al ervaring met interculturele uitwisselingen? Deze zijn heel erg leerrijk maar hebben ook wel hun uitdagingen.

Enabel bracht 10 lerarenopleiders uit Vlaanderen en Oeganda samen die geschiedenislessen herbekeken door een dekoloniale bril. Ze gingen bij elkaar op bezoek, werkten samen aan een gemeenschappelijke lessenreeks en droegen bij aan een documentaire over waarheidsregimes. Enabel ging tijdens deze uitwisseling ook op zoek naar hoe dit proces dekoloniaal en kritisch aan te pakken.

Graag willen we samen met jullie nadenken over welke lessen we hieruit kunnen leren en wat de sterktes en aandachtspunten van interculturele uitwisselingen zijn.

Caroline Decombel

Momenteel werkzaam bij Enabel als programma coördinator. Caroline werkte voorheen in de sociale non-profitsector, in het bijzonder de onderwijssector.

Na jarenlang gewerkt te hebben als kwaliteitscoördinator bij de Stad Brussel en als onderwijsadviseur, landenvertegenwoordiger en manager bij VVOB (onderwijs voor ontwikkeling in Ecuador) is zij nu verantwoordelijk voor het leiden van BeGlobal, het kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie van Enabel (voor Nederlandstalig België).

Amandine Van der Aa

Momenteel werkzaam bij Enabel als medewerker van BeGlobal, het kenniscentrum voor wereldburgerschapseducatie van Enabel (voor Nederlandstalig België). Amandine heeft een achtergrond in onderwijswetenschappen en sociale & culturele antropologie.

Begon haar carrière in ‘Teacher Training’ bij Enabel in Oeganda, waar ze drie jaar doorbracht. Eerst als expert op het gebied van kennisbeheer, daarna als medewerker digitale transformatie.