Nick Meynen

Nick Meynen is een professionele milieuactivist die voor Europa’s grootste netwerk van milieu-organisaties werkt: the European Environmental Bureau (EEB). Daarnaast heeft hij 12 jaar ervaring als journalist en auteur. Hij heeft diploma’s in de geografie, conflictstudies en onderzoeksjournalistiek en is een veel gevraagde gastspreker aan een klein dozijn universiteiten in binnen- en buitenland, maar ook in het Europese parlement. Nick was al in de onderhandelingskamer in Rio de Janeiro op de dag dat de SDG’s in 2012 het licht zagen en in 2019 volgde hij in naam van de EEB de review van de SDG over economische groei met een kritische blik op (zie o.a. deze publicatie in de VS).


Frontlijnen: een reis langs de achterkant van de wereldeconomie

11:00

schoolbreed

Belgische scholieren vervoegden in 2019 de wereldwijde en almaar groeiende milieustrijd en masse. De westerse milieubewegingen van Greta Thunberg tot Extinction rebellion maken daarmee enkel een inhaalbeweging. Hun verhaal past in een veel breder mondiaal patroon dat al langer bezig is, ver weg van de schijnwerpers van onze media.

Nick Meynen schreef hier al in 2017 een boek over: “Frontlijnen. Een reis langs de achterkant van de wereldeconomie”. Een boek dat nu ook in het Engels verscheen en waar Naomi Klein, bestseller auteur van boeken zoals This Changes Everything: Capitalism vs. The Climate het volgende over schreef: “In his wide-ranging journalism and writing, Nick Meynen has been vividly mapping struggles for justice around the world. His new book is a rich collection of the human stories of those struggles – from resistance to mining in India and Greece, to land grabbing in Uganda, to a landmark climate lawsuit in the Netherlands. The book harnesses the power of lived experience to bring our most urgent, high-stakes policy debates to life, and it deserves a wide international audience.”

In zijn lezing brengt Nick sterke verhalen, een verhelderende context en een aantal handvaten om door de bomen van een wereldwijde strijd het bos nog te zien.